Pionír

Tisztatészta worskhop: A házi tésztakészítés alkotóműhelye

2018. július 22. - Dömény Diána

    Petike Petra a házi tésztakészítés népszerűsítője, akivel a Szekszárdi borvidék szívében, mostanra már másodszor gyúrtunk együtt. A környékbeli Tisztatészta workshopjaik számára a Sipos-Kokauszki Réka keze alatt rohamléptekben fejődő csodahelyet, a Noresa Dekor és Panziót választották, ami azóta a törzshelyükké is váltMíg az első alkalommal a durumtésztáról tanultunk, addig a másodikon elsajátíthattuk a tojásos tészták minden csínját-bínját. A következő bejegyzésben egy rövid beszámolót olvashattok a tanfolyami élményeimről, bevezetlek titeket egy kicsit abba, hogyan látom én a tésztázást, és egyúttal arra buzdítanálak benneteket, hogy merjetek belevágni a házi tésztakészítésbe - a különbség tényleg leírhatatlan a bolti társaikkal szemben.

mentas_zoldborsokremmel_toltott_tesztabatyuk_12.png

   Bevezetés a kézműves tészták világába

     Szépen megterített asztal várta a workshop résztvevőit - gyúródeszkákra készített kötényekkel, papírzacskóba rejtett ajándék durumliszttel, és krétatáblácskákra helyezett mintatésztákkal. A pulton különféle frissítők - csapolható, friss fűszernövényekkel és citrommal megspékelt házi bodza-, levendulaszörp, az ásványi kövekkel feldobott ásványvíz - és különféle harapnivalók, mint a mennyeien finom, mégis botrányosan egyszerű focaccia egy szelet jóféle sonkával, mozzarellávalparadicsommal, olívabogyóval és bazsalikommal várta a résztvevőket, akiket Petra mosolygósan, őszinte örömtől csillogó szemmel fogadott. Többségükkel azon a reggel találkozott először, mégis régen látott ismerősként üdvözölte őketA teremben eközben kellemes, halk zene szólt, ami tökéletes aláfestést biztosított a lassanként kibontakozó beszélgetéseknek. A vendégeket szinte azonnal beszippantotta a kézműves tészták Petráék által teremtett alkotóműhelye.

A tanfolyamon elsajátíthatod a durumtészta készítés alapjait és fortélyait, megtanulhatod a legismertebb olasz, kézzel formázott tészták elkészítésének technikáját. Azt vallom, hogy ehhez a leggyorsabb és legjobb módszer az egyéni munka, a tapasztalás. Amíg Te dolgozol, én figyelemmel kísérem a munkádat, segítek, tippeket, tanácsokat adok. Egy-egy formához több technikát mutatok, hogy a hozzád legközelebb állót tudd alkalmazni, így garantált a sikerélmény.

copy_of_magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdonosa_gerzson_unokatestvere_nyugallomanyu_detektiv_am_egykor_oknyomozoujsagirokent_dolgozott_rendkiv_4.pngdsc_0073_1.JPGcopy_of_magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdonosa_gerzson_unokatestvere_nyugallomanyu_detektiv_am_egykor_oknyomozoujsagirokent_dolgozott_rendkiv_5.png

     Az első workshop főbb alapanyagai a durum tésztaliszt és a víz voltak - ezekből gyúrtunk először egy klasszikus, aztán egy sáfránnyal vagy éppen vargányaporral színezett tésztát. Petra közben körbejárt, figyelte a mozdulatainkat, ahogyan a tésztához nyúlunk - később aztán arról beszélgettünk, hogy mennyi mindent elárul valakiről az, ahogyan dolgozik vele. Megmutatta a leghatékonyabb gyúrási technikát, megbeszéltük, milyen a megfelelő állaga a tésztának, és hogyan tudjuk korrigálni, ha esetleg túl keménynek, vagy túl lágynak ítéljük meg. Ameddig a tészták fóliába csomagolva pihentek, szörpöt kortyolgatva és focacciát majszolva néztük, ahogyan bemutatta az első formázási technikákatA legegyszerűbbektől (pici, capunti, cavatelli) haladtunk a bonyolultabb (gnocchetti sardi, trofie, orecchiette) formák felé.

dsc_0088.JPG

     A workshopot kóstolóval zártuk - mialatt munkálkodtunk, az általunk készített tésztákból Évi, Petra egyik segítőtársa, lecsippentett egy kisebb mennyiséget, amiket aztán kifőztek, és zseniálisan finom, mégis brutálisan egyszerű feltétekkel találtak. A bemutatótányérra vajjal és friss fűszernövényekkel összeforgatott, házi bazsalikom-, és asztalt paradicsom pesztók felhasználásával készült, egy kevéske parmezánnal megbolondított tészták kerültek.

mentas_zoldborsokremmel_toltott_tesztabatyuk_9.png

   A tojásos tészták világa

   Minden worskhop más és más - konstatáltuk közösen a munkálkodás befejeztével. A jelentkezők létszámának megfelelően rögtön egy délelőtti és egy délutáni kört rendeztek. Míg az előbbi során vidám kacajok és szenvtelen fecsegés töltötte meg a teret, addig a másodikon csend és nyugalom, mialatt mindannyian figyelmet szenteltünk a tevékenységnek, elmélyültünk benne, tapasztaltunk - A TÉSZTÁRÓL ÉS A TÉSZTÁTÓL.

Közös műhelymunkára invitállak, ahol bevezetlek a tojásos tészták világába. Elsajátíthatod a legegyszerűbb vágási és formázási technikákat, elkészítjük a leggyorsabb töltött tésztát, laminálunk és a színekkel, formákkal is játszunk.

      A résztvevők ezúttal is saját eszközökkel, ezúttal jóval többfélével dolgozhattak. A konyhai spaklik mellett előkerültek a különféle vágó-, mintázó-, nyomdázó szerszámok, és persze az elengedhetetlen tésztanyújtó gépek. A házi tésztakészítés alapeszközeiről egyébként mindkét workshopot követően kaptunk egy hosszabb listát e-mailben, amiben Petra nemcsak az eszközöket, hanem néhány támpontot is összegyűjtött, amire érdemes figyelni eszközvásárlás során.

copy_of_magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdonosa_gerzson_unokatestvere_nyugallomanyu_detektiv_am_egykor_oknyomozoujsagirokent_dolgozott_rendkiv_3.pngdsc_0224.JPGdsc_0221.JPGcopy_of_magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdonosa_gerzson_unokatestvere_nyugallomanyu_detektiv_am_egykor_oknyomozoujsagirokent_dolgozott_rendkiv_2.png

    A munkát ismét a tésztakészítés legfontosabb alapműveletével kezdtük, vagyis a gyúrással. Először egy egyszerű tojásos alaptésztát készítettünk, a következő adagot viszont már színeztük is. Használtunk cékla-, és spenótpürét, szépia tintát, és ismét előkerült a vargányapor is. A begyúrt tésztákat aztán elnegyedeltük, csereberéltünk velük - ezáltal mindenki kipróbálhatta a különféle alapanyagokkal való munkát, és meg is kóstolhatta azokat. A bemutatótányérra ezúttal papardelle sült paprika pestóval és mentás zöldborsókrémmel töltött tésztabatyuk került.
mentas_zoldborsokremmel_toltott_tesztabatyuk.jpgmentas_zoldborsokremmel_toltott_tesztabatyuk_3_1.png

    Petrát a végletekig hitelesnek és vérprofinak tartom. Mindkét napot közvetlenség, őszinteség és vidám hangulat jellemezte, amik után a résztvevők egytől-egyig úgy távoztak, hogy alig várták a következő alkalmat, vagy legalábbis azt, hogy utána otthon is kipróbálhassák a workshopon tanultakat

    Bátran ajánlom mindenkinek ezt a szuper gasztronómiai programot! Tökéletes kikapcsolódást nyújt - egymagatokban, de akkor is, ha a barátnőtökkel, esetleg anya-lánya párosként, vagy ha a párotokkal érkeztek! A Tisztatészta csapata szeptembertől országszerte, régi és új helyszíneken a már meglévő és debütáló tematikákkal népszerűsítik tovább a házi tésztakészítést. Addig is kukkantsátok meg a workshopok bemutatkozó videóját és kövessétek Petrát - itt és itt - a legfrissebb információkért

A bejegyzés trackback címe:

https://thecreativepioneer.blog.hu/api/trackback/id/tr2914115355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása