Néhány éve, hogy a répatorta betört a hazai köztudatba, mára pedig minden harmadik háztartásban bérelt helye van a húsvéti asztalon. Sokáig magam is fenntartásokkal kezeltem az ötletet - zöldséget a süteménybe?! -, viszont az édes, enyhén fűszeres, tömör, mégis szaftos, élénk narancssárga rétegek között megbújó, fanyar sajtkrémmel töltött torta egy szempillantás alatt levett a lábamról. Az egyszerűen elkészíthető édesség-kedvelők most örülhetnek, mert ez kimondottan a könnyen összedobható torták egyike, ami eszméletlenül mutatós is egyben.
Mondom mire lesz szükséged a répatorta tésztájához: 10 + 10 dkg dió, 35 dkg sárgarépa, 14 dkg finomliszt, 14 dkg rétesliszt, 2 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 tk fahéj, 4 tojás, 30 dkg barnacukor, 1,5 dl napraforgóolaj, vanília aroma.
1. Először a tésztát készítem el - elsőként tulajdonképpen az előkészítést igénylő alapanyagokkal foglalkozok. Egy száraz serpenyőbe beleöntöm a diót, és addig pirítom, ameddig illatozni nem kezd. A pirított csonthéjast deszkára halmozom és durvára aprítom. Ameddig pirul a dió, megpucolom a sárgarépákat, és lereszelem.
2. A kétféle lisztet összeszitálom. Hozzáadom a sütőport, a sót és a fahéjat - ezeket egy habverő segítségével összeforgatom, hogy tökéletesen elkeveredjenek az összetevők.
3. A tojásokat a barna cukorral kihabosítom, amikor ez megtörtént hozzáöntöm a vanília aromát és vékony sugárban hozzácsurgatom az olajat is.
4. A tojásos-cukros-olajos keverékhez kanalanként hozzáadagolom a lisztest - egy kevés tejjel lazítottam rajta. A reszelt sárgarépát kinyomkodom, rámorzsolom a kapott masszára, és elkeverem benne. Végül a pirított, durvára aprított diót is hozzáforgatom.
5. Kibélelek egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral. A kapott masszát megfelezem, és az egyik felét beleöntöm a tepsibe. A 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm, kb. 15-20 percet fog igénybe venni. A tortalapot teljesen kihűtjük, ameddig ez megtörténik, megsütjük a tészta másik felét is. A kihűlt piskótákat félbe vágjuk - tulajdonképpen 4 egyforma réteget kapunk.
A krémhez szükséged lesz: 50 dkg mascarpone krémsajt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 1 narancs és 1 vaníliarúd kikapart belseje. Megjegyzés: A krémet kiegészíthetitek akár tejszínhabbal is, hogy az egyes rétegek közé még több finomság kerüljön - és költséghatékonyabb, mint másfeles adagot készíteni krémsajtból.
1. A keverőtálba öntöm a krémsajtot, a puha vajat és krémesre keverem. Ezután hozzászitálom a porcukrot, hozzáreszelem a citrom és a narancs héját, és beledobom a vaníliarúd kikapart belsejét. Mehet is a hűtőbe, ameddig a tortalapok teljesen ki nem hűlnek.
2. A kihűlt tortalapokat megtöltjük, és ahhoz, hogy "pucér" hatást érjünk el, a tortánk oldalát csak éppen annyira kenjük meg, vagy egyáltalán ne, hogy látszódjanak a gyönyörű, aranybarna rétegek.
3. A maradék diót megpirítom, felaprítom. A tortát körbeszórom vele, és ráhelyezem a 6 fondantból készült répácskát - ehhez ajánlom a Dr. Oetker-féle cukormasszát.
Bízom benne, hogy tetszett a bejegyzés! Várlak a Pionír blog Facebook oldalán, ahol még több konyhai praktikával várlak titeket!