Pionír

Csak a házi: répatorta

2018. április 01. - Dömény Diána

     Néhány éve, hogy a répatorta betört a hazai köztudatba, mára pedig minden harmadik háztartásban bérelt helye van a húsvéti asztalon. Sokáig magam is fenntartásokkal kezeltem az ötletet - zöldséget a süteménybe?! -, viszont az édes, enyhén fűszeres, tömör, mégis szaftosélénk narancssárga rétegek között megbújó, fanyar sajtkrémmel töltött torta egy szempillantás alatt levett a lábamról. Az egyszerűen elkészíthető édesség-kedvelők most örülhetnek, mert ez kimondottan a könnyen összedobható torták egyike, ami eszméletlenül mutatós is egyben.

dsc_0077-003.JPG

      Mondom mire lesz szükséged a répatorta tésztájához: 10 + 10 dkg dió, 35 dkg sárgarépa, 14 dkg finomliszt, 14 dkg rétesliszt, 2 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 tk fahéj, 4 tojás, 30 dkg barnacukor, 1,5 dl napraforgóolaj, vanília aroma.

1. Először a tésztát készítem el - elsőként tulajdonképpen az előkészítést igénylő alapanyagokkal foglalkozok. Egy száraz serpenyőbe beleöntöm a diót, és addig pirítom, ameddig illatozni nem kezd. A pirított csonthéjast deszkára halmozom és durvára aprítom. Ameddig pirul a dió, megpucolom a sárgarépákat, és lereszelem.

2. A kétféle lisztet összeszitálom. Hozzáadom a sütőport, a sót és a fahéjat - ezeket egy habverő segítségével összeforgatom, hogy tökéletesen elkeveredjenek az összetevők. 

3. A tojásokat a barna cukorral kihabosítom, amikor ez megtörtént hozzáöntöm a vanília aromát és vékony sugárban hozzácsurgatom az olajat is. 

4. A tojásos-cukros-olajos keverékhez kanalanként hozzáadagolom a lisztest - egy kevés tejjel lazítottam rajta. A reszelt sárgarépát kinyomkodom, rámorzsolom a kapott masszára, és elkeverem benne. Végül a pirított, durvára aprított diót is hozzáforgatom

5. Kibélelek egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral. A kapott masszát megfelezem, és az egyik felét beleöntöm a tepsibe. A 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm, kb. 15-20 percet fog igénybe venni. A tortalapot teljesen kihűtjük, ameddig ez megtörténik, megsütjük a tészta másik felét is. A kihűlt piskótákat félbe vágjuk - tulajdonképpen 4 egyforma réteget kapunk. 

dsc_0179.JPG2018_034.jpgdsc_0210.JPG

    A krémhez szükséged lesz: 50 dkg mascarpone krémsajt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 citrom, 1 narancs és 1 vaníliarúd kikapart belseje. Megjegyzés: A krémet kiegészíthetitek akár tejszínhabbal is, hogy az egyes rétegek közé még több finomság kerüljön - és költséghatékonyabb, mint másfeles adagot készíteni krémsajtból.

1. A keverőtálba öntöm a krémsajtot, a puha vajat és krémesre keverem. Ezután hozzászitálom a porcukrot, hozzáreszelem a citrom és a narancs héját, és beledobom a vaníliarúd kikapart belsejét. Mehet is a hűtőbe, ameddig a tortalapok teljesen ki nem hűlnek.

2. A kihűlt tortalapokat megtöltjük, és ahhoz, hogy "pucér" hatást érjünk el, a tortánk oldalát csak éppen annyira kenjük meg, vagy egyáltalán ne, hogy látszódjanak a gyönyörű, aranybarna rétegek.

3. A maradék diót megpirítom, felaprítom. A tortát körbeszórom vele, és ráhelyezem a 6 fondantból készült répácskát - ehhez ajánlom a Dr. Oetker-féle cukormasszát.

2018_035.jpg

    Bízom benne, hogy tetszett a bejegyzés! Várlak a Pionír blog Facebook oldalán, ahol még több konyhai praktikával várlak titeket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thecreativepioneer.blog.hu/api/trackback/id/tr1313790156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása