Pionír

Kevesebb több: Túrótorta egy marék gurulós áfonyával

2018. április 10. - Dömény Diána

   Egyre nagyobb az igény - mindig az volt, de mostanra aztán végképp - az olyan "expressz" típusú süteményekre, amik elkészítésében tulajdonképpen a sütő végzi a lényegi munkát. A válasz erre akár a következő minimalista túrótorta is lehet, aminek igazi karaktert éppen a tökéletlensége adA ropogós, vaníliás tésztát a benne lévő túrókrém lágy textúrája és az áfonya savanykás íze egészíti ki. A tortában az a legjobb, hogy az aktuális idénygyümölcsökkel, gyakorlatilag bármelyik szezonban bevethető - míg nyáron roskadásig pakolhatjátok gurulós bogyós gyümölcsökkel, addig télen meleg, fűszeres kompóttal kínálhatjátok.2018_042-001.jpg   A következőkre lesz szükségetek a túrótorta omlós részéhez: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 tojás sárgája és egy nagyobbacska csipet só - vanília aromával felturbóztam egy kicsit.

 1. Egy tálba összeszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót - ezeket elkeverjük. Hozzáadjuk a hideg (!!!), felkockázott margarint és a tojások sárgáit. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk - de tényleg gyorsan, mert az omlós tészta csak addig lesz igazán omlós, ameddig nem tutujgatjuk agyon -, majd frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe tesszük.
dsc_0256.JPG

Ameddig pihentetjük a tésztát, elkészítjük a túrókrémet a következő hozzávalókból: 23 dkg margarin, 6 egész tojás, 27 dkg porcukor, 1 db citrom, 1 cs vaníliás pudingpor, 50 dkg túró, 25 dkg tejföl, és egy csipet só.

2. A puha (!!!) margarint egy keverőtálba kanalazzuk, és elkezdjük kihabosítani. Fokozatosan hozzáadagoljuk a tojásokat - igen, egész tojás -, kanalanként hozzászórjuk az átszitált porcukrot, a vaníliás pudingport, végül a citrom reszelt héját. Nincs más hátra, mint az, hogy a tejföllel és a túróval is kikeverjük a krémet. (TIPP: Még rusztikusabbá tudjátok varázsolni a tortát, ha lecsökkentitek a pudingpor mennyiségét kb. 2 evőkanálnyira. Ezzel a lépéssel a krémetek még lágyabb lesz, és miközben hűl, a közepe kissé be fog esni, akárcsak egy soufflé.)

3. Előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra. A mélyhűtőből elővesszük a tésztát, és kinyújtjuk. Próbáljuk meg akkorára nyújtani, hogy a tortaforma oldalát is be tudjuk burkolni vele! Belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába (23 cm) és villával megszurkáljuk. Elősütést végzünk: egy sütőpapírt teszünk a tésztára, és beleöntünk valamilyen apró szemű hüvelyest, amit nem sajnálunk - ezzel a súllyal 10 percig sütjük.

4. Kivesszük a tésztát a sütőből, eltávolítjuk a súlyt. Beleöntjük a formába a krémet és készre sütjük - kb. 45-50 perc. A túrókrém közepe eleinte remegős, aztán szépen lassan felpúposodik, és megszilárdul. Hagyjuk a tortát hűlni a sütőben, majd vegyük ki, és várjuk meg, míg teljesen kihűl! Szórjuk meg porcukorral, végül friss gyümölcsökkeldsc_0257.JPGdsc_0245.JPG

    Bízom benne, hogy tetszett a bejegyzés! Várlak a Pionír blog Facebook oldalán, ahol még több konyhai praktikával várlak titeket! A túrótorta eredeti receptjét, amit én egy kicsit átalakítottam, ide kattintva megtaláljátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://thecreativepioneer.blog.hu/api/trackback/id/tr113816754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása