Pionír

Nem túl édes, nem túl savanyú: Frissítő citromos pite a napsütéses, tavaszi hétvégékre

2018. május 02. - Dömény Diána

    Gazdag omlós tészta, azon egy réteg fanyar citromkrém, citromfűvel, eperrel és miniatűr habcsók-cseppekkel körbecifrázva - lássuk be: olyan azért még nem nagyon volt, hogy ezek egy süteménynek ártottak volna. A következő pitevariáció kicsit ugyan macerásabb a hagyományosnál, viszont könnyű, laza, és kifejezetten frissítő sütemény, amivel megéri egy kicsit többet vacakolni
2018_044.jpg   A citromos krémnek ismét egy omlós tésztával ágyazunk meg - ehhez a jól bevált receptemet használtam: 30 dkg liszt20 dkg vaj8 dkg porcukor2 tojás sárgája, egy nagyobbacska csipet só és kupaknyi vanília aroma. 

1. Elsőként a pitetésztát készítjük el. A lisztet, a porcukrot és a sót összeszitálom egy tálba, majd hozzákockázom a hideg vajat. Kissé elmorzsolom a hozzávalókat, hozzáöntöm a tojások sárgáját és a vanília aromát. Gyors (!!!) mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és fagyasztóba tesszük kb. 45 percre. 

   Ameddig pihentetjük a tésztát, nekifoghatunk a citromos krémnek, amihez szükségünk lesz: 4 egész tojás, 4 tojás sárgája, 250 g porcukor, 150 ml habtejszín, 2 ek vaníliás pudingpor1,5 dl frissen facsart citromlé.

2. A tojásokat habverővel elkezdjük kihabosítani, és fokozatosan hozzáadagoljuk az átszitált porcukrot és a pudingport - ez utóbbi egyébként teljes mértékben elhagyható! Hozzáadjuk a citromlevet - citromhéjjal azért nem bíbelődök, mert a szűrőn később úgy is fennakadnának! Hagyjuk pihenni min. 10 perc erejéig lehetőleg valami hűvös helyen, mondjuk a hűtőben! A pihentetés során a benne található savak dolgozni kezdenek, és habot képeznek a krém felületén. Szűrjük át a krémet! Pihentessük tovább! Minél többször átszűrjük, annál szebb, bársonyosabb lesz a piténk tölteléke, és a hab sem sül rá a tetejére - tapasztalat.dsc_0052.JPG

3. A krémünk pihen, ezért befejezhetjük a piténk tésztáját. Nyújtsuk ki a fagyasztóból kivett, és néhányszor átgyúrt tésztát akkorára, hogy az jócskán túllógjon a piteformán! Emeljük át a kivajazott-és-lisztezett piteformába, nyomkodjuk bele! Tegyünk bele sütőpapírt, és öntsünk rá babot, borsót, lencsét - bármit, amit nem sajnálunk az elősütéshez! Süssük 160 ºC-on 10-12 percig, majd vegyük le róla a súlyt, és süssük még 10 percig!

4. Keverjük hozzá a krémhez a tejszínt! Annak érdekében, hogy ne csapódjon ki a masszánk, folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan csurgassuk hozzá! Szűrjük át újra, és öntsük az elősütött pitetésztára!

5. Melegítsük elő a sütőt 155-160 ºC-ra, és süssük a pitét 25-30 percig! Előfordulhat, hogy a krém teteje vagy az elősütött pite széle gyorsabban sül, esetleg elkezd pirulni, olyankor takarjuk le alufóliával a pitét és folytassuk a sütést!

6. Hagyjuk teljesen kihűlni és tegyük a hűtőbe néhány órára! dsc_0086.JPG

  Bízom benne, hogy tetszett a bejegyzés! Várlak a Pionír blog Facebook oldalán, ahol még több recepttel és konyhai praktikával várlak titeket! A citromos pite eredeti receptjéért hálás köszönetem Reninek, akinek Instagram-oldalát szeretettel ajánlom a figyelmetekbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://thecreativepioneer.blog.hu/api/trackback/id/tr8213874856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása