Pionír

Majdnem klasszikus: Mákos guba-torta vaníliakrémmel és habcsókkal

2018. október 17. - Dömény Diána

    Azt hiszem, hogy abban mindannyian egyetérthetünk: egy tisztességes mákos guba receptre mindenkinek szüksége van. A következő viszont nemcsak azért ér aranyat, mert a maradék kalács vagy a megszikkadt kifli legeslegjobb felhasználási módja, hanem azért is, mert nincs vendég, akit ne tudnánk elkápráztatni ezzel a pofonegyszerű, mégis szemet gyönyörködtető tortával, ami csak azért "majdnem klasszikus", mert a hozzávalók között szereplő tojásos keverék nem kötelező része a hagyományos desszertnek.
2018_101.jpg

   A mákos guba torta alapját elkészíthetjük maradék kalácsból (250 g), vagy egész egyszerűen 8-10 db szikkadt tejes kifliből is. Ahhoz, hogy végeredményként egy igazán krémes "gubapiskótát" kapjunk, szükségünk lesz még néhány összetevőre: 300 ml tej (3,5%), 150 ml tejszín (min. 30%), 40 g vaj, 2 tojássárgája, 40 g porcukor, 40 g méz, 80 g darált mák és 1 citrom reszelt héja.

   1. Mielőtt bármibe is belefognánk, bekapcsoljuk sütőt és előmelegítjük 170 °C-ra!

  2. A tejet, a tejszínnel és a vajjal összemelegítjük, belekapargatunk egy fél vaníliarudat, majd egészen forráspontig melegítjük. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket félretesszük a habcsókjainkhoz, a sárgájákat pedig kihabosítjuk a porcukorral és a mézzel. Lassanként, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos-porcukros-mézes keverékünkhöz. A kifliket felkarikázzuk és nyakon öntjük először a kikevert krémmel, majd ráborítjuk a citromhéjjal megbolondított darált mákot, és elkeverjük az összetevőket.

    3. A tortaformát (18 cm) kibéleljük sütőpapírral, és belenyomkodjuk a mákos-citromos kiflimasszát. Meglocsoljuk még egy evőkanálnyi mézzel a tetejét, és betesszük sülni, úgy 25-30 percre.dsc_0102_2.JPG

     Ameddig elkészül a "gubapiskótánk" kimérjük a krém hozzávalóit: 250 g tej (3,5 %), 2 tojássárgája, 50 g kristálycukor, fél vaníliarúd, 1 cs zselatin (itt: Dr. Oetker - Expressz zselatin fix), és 225 g habtejszín (min. 30%).

    1. A tejet feltesszük melegedni a vaníliarúd kikapart magjávalSzétválasztjuk a tojásokat, és az előbbiekhez hasonlóan a fehérjéket félretesszük, a sárgájákat pedig kihabosítjuk a cukorralHozzácsorgatjuk a langyos tejet és kikeverjük a krémet. Feltesszük melegedni, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, ameddig kissé be nem sűrűsödik.

   2. Az így kapott angolkrémet addig hűtjük, ameddig szobahőmérsékletű nem lesz, majd belekeverjük a zselatint. Felverjük a tejszínt, és összeforgatjuk a kihűlt zselatinos krémmel, amit aztán  ráöntünk a még tortaformában lévő, de már kihűlt piskótára. Csapkodjuk finoman az asztalhoz, hogy a légbuborékoktól megszabaduljunk, majd tegyük be a hűtőbe néhány órára, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen odabent!dsc_0013-001_1.JPG

    A mákos guba tortát habcsókokkal díszítettem, ehhez a következő alapanyagokra lesz szükségünk: 50 g tojásfehérje, 50 g porcukor, 50 g kristálycukor, 25 g víz.

    1. A kristálycukrot és a vizet felteszem melegedni, és 120°C-ig melegítjük. Ameddig a cukorszirup elkészül, a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A cukorszirupot vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a habhoz. Addig keverjük, ameddig a habcsókunk masszája kihűl és szép fényes lesz. Habzsákba töltjük, és szilikonos sütőlapra nyomkodjuk, amiket aztán  90°C-ra előmelegített sütőben, a habcsókok méretétől függően 1-2 órát szárítunk.

    Miután a tortánk kellőképpen megdermedt, a tortakarikát egy hajszárítóval kissé megmelegítjük, hogy könnyedén le tudjuk róla emelni. A desszertet mákszemekkel, egész-, és összetört habcsókokkal körbedíszítjük.

2018_102.jpg

   Szívből remélem, hogy tetszett ez a bejegyzés, és ti is elkészítitek ezt a majdnem klasszikus finomságot! Várlak titeket a Pionír blog Facebook oldalán, ahol még több édességet, és a receptjeiket is megtaláljátok! A mákos guba torta eredeti receptjéért hálás köszönetem Szűcs Rékának, az Ízből tíz blog szerzőjének. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thecreativepioneer.blog.hu/api/trackback/id/tr8414296183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.10.18. 18:05:58

Gyönyörűen néz ki! :o)
Sajnos számunkra túl sok benne a cukor.
süti beállítások módosítása